5 דרכים מעשיות לפיתוח היכולת האמפתית

אמפתיה היא היכולת לשים עצמנו בנעליי האחר, להרגיש את רגשותיו ולהיות מסוגלים לראות את הדברים דרך הפרספקטיבה שלו. במערכות יחסים ותקשורת כללית עם הזולת, האמפתיה היא בסיס משמעותי וחיוני לכולנו.

האמפתיה מלמדת אותנו לא למהר ולשפוט, לא לבקר את האחר, לתת לנו זווית בריאה יותר ומכך גם את האפשרות לפתח תקשורת חיובית ומחברת.

ריכזנו 5 דרכים מעשיות לפתח את מנגנון האמפתיה:

1. לעצור, לשתוק ולהקשיב באמת

אם אתם באמצע וויכוח או ריב עם בן הזוג / הילדים / השכן או כל אדם אחר בחייכם, נסו לקחת צעד אחד אחורה ולרגע להקשיב לשני דברים עיקריים:

  • מה האדם השני מרגיש?
  • מה האדם השני צריך?

אמפתיה

תנו להם את ההזדמנות להביע את רגשותיהם ולהבין אותם. נסו לחזור על דבריהם בכדי שהם יבינו כי הקשבתם להם. עצירה כזו להקשבה אמיתית וחזרה על דברי הזולת תפחית את המתיחות של המצב ותאפשר קודם כל דיאלוג טוב ורגוע יותר.

2. תביעו עניין בזולת

מחסום מהותי לאמפתיה הם הדעות הקדומות והשיפוט שיש לנו כלפי האחר. שיפוט המבוסס על מראה / גזע / מגדר וכו, שבדרך כלל אינו מבוסס מבחינה מציאותית כלל ומופרך לחלוטין.

מה באמת אנו יודעים על האישה שמוכרת בסופר? או על השומר בכניסה לבניין? או על הנער שמגיש לנו קפה בבוקר? חלק נכבד בהתנהגות אמפתית היא הבעת עניין באחר.

לכן מרשם טוב לפיתוח יכולת האמפתיה שלכם יהיה לפתוח בשיחה עם מישהו זר, או מישהו שאינכם מכירים לעומק ולשאול לשלומו, להתעניין בחייו, לחייך אליו…

3. תסתכלו בעיניים

קשר עין חשוב בכל תקשורת עם הזולת. תמיד תשתדלו להסתכל בעיניים של מי שמולכם. האימרה הידועה ש״העיניים הן החלון לנשמה״מוכרת לכולנו ובהחלט ניתן ללמוד המון על האדם הניצב מולנו, לחוש את תחושותיו ואף להבין לעומק יותר את מחשבותיו אם באמת נביט בו לעומק ונראה אותו.

4. השתמשו בדמיון

בהגדרתה, אמפתיה היא היכולת להרגיש מה שהאחר מרגיש. נכון שלא תמיד תתאפשר לנו תחושה זו ולא נוכל ל״הרגיש״ במאת האחוזים את מה שחשים כל האנשים סביבנו. לכן, השתמשו בדמיון. גם לדמיין מה האחר מרגיש זהו צעד חשוב לפיתוח מנגנון האמפתיה שלנו.

לדמיין מה עובר עליו, מה מניע אותו, מה הוא רואה מהזווית שלו. לדעת ולהכיר בכך שמאחורי כל אדם עומד סיפור, שלא תמיד גלוי וידוע לנו יסייע לנו אולי לשקול את תגובותינו אליו בצורה חיובית יותר.

5. צאו מאיזור הנוחות שלכם ותתנסו

אם אנו מעוניינים באמת לתרגל ״הליכה בנעליו של מישהו אחר״ נצטרך לצאת לעיתים מאיזור הנוחות שלנו ולהתנסות במצבים פחות מוכרים / פחות נעימים לנו. נסו לבקר במקומות זרים לכם, לשוחח עם אנשים שדעתם שונה משלכם. קחו חלק בפעילויות שלא העזתם עד כה או כאלו שיתנו לכם טעימה מחווית חיים של מישהו אחר.

למשל: נסו להתנהל יום שלם בכיסא גלגלים בכדי להבין את קשייו של מישהו נכה, או נסו להסתובב יום שלם עם כיסוי עיניים בכדי להבין עיוור. לא כל התנסות צריכה להיות קיצונית ואפילו התנסות כצופה מהצד תיתן לכם יותר ידע והבנה על חוויות חיים של הזולת.

לסיכום נאמר שקיים הבדל בין סימפתיה לאמפתיה. בעוד שסימפתיה היא היכולת להרגיש חמלה/ רחמים כלפי הזולת, אמפתיה היא היכולת להרגיש מה שהוא מרגיש ולהבינו באמת. יכולת זו היא בעלת חשיבות מהותית והיא ברת פיתוח ונרכשת. אז תתחילו לתרגל…

שתף את הכתבה: