הנה הם באים, ימי הקיץ החמים. כששרב מקיף אותנו והמעלות הולכות ועולות, חם.. חם.. מתחמם! אנו רוצים לברוח למזגנים, להתקרר בבריכה, לרוץ לים ולמצוא כל אמצעי שיקל ולו במעט על עומס החום.
מזג האוויר המטאורולוגי הזה משפיע עלינו לא רק באופן פיסי, אלא גם במובן מנטלי ורגשי. כשהחום בחוץ עולה, אנחנו מרגישים גם את החום הפנימי שלנו עולה… העצבים ״מתחממים״, הסבלנות קצרה יותר..
אז איך אנחנו יכולים לשמור על קור רוח גם בימים רותחים כאלו ולא לתת לאקלים החיצוני לחמם את הפנימי? ריכזנו עבורכם כאן 8 עצות וטיפים מעשיים לשמירה על קור רוח שתוכלו ליישם במצבים ״חמים״:
8 עצות לשמירה על קור רוח במצבים ״חמים״:
1. להימנע מדרמטיזציה של מצבים
קל מאוד להיגרר לדרמטיזציה של מצב מסויים ולהפוך אותו מעכבר לפיל. כשאתם נתקלים במצב בעייתי/ מעצבן/ מאתגר/ מתסכל, השתדלו לא להעצים ולהגזים את הפן השלילי.
הימנעו מלהשתמש במילים ומשפטים פאטליים כמו ״זה תמיד היה ויהיה ככה״/ ״אני לא יכול להתמודד עם זה״/ ״זה גדול עליי״ ודומיהם. עשו דווקא ההיפך, נסו ״למסגר״ מחדש את הבעיה בראשכם, להקטין אותה כמה שאפשר ולשנן לעצמכם ״אני יכול להתמודד עם זה״/ ״זה לא מורכב כמו שאני חושב״/ ״זה לא מעל ומעבר ליכולתי״.
חשוב לזכור ששום סיטואציה, קשה ככל שתרגיש לנו, איננה סוף העולם ולעיתים רבות איננה מצדיקה תגובה קיצונית שרק תוביל להחמרה. בקיצור, אל תוסיפו שמן למדורה…
2. השהיית תגובה והימנעות מ״חשיפת יתר״
בדומה להימנעות מהקצנה של השלילי, נסו להימנע גם מתגובות אימפולסיביות. כשאתם עומדים בפני מצב המעורר בכם כעס/חרדה/לחץ, השתדלו כמה שניתן להשהות את התגובה האוטומטית שלכם.
קחו נשימה ארוכה, ספרו עד עשר, עשו מה שעוזר לכם לבצע פאוזה קצרה לפני שאתם מגיבים. בנוסף, הימנעו מלמהר ולשתף בבעיה/ להעלות אותה כפוסט בפייסבוק/ לספר לכל מי שבסביבה וכו.
שבו עם עצמכם וקחו לעצמכם פסק זמן לאפשר את המרחב עבורכם לחשוב על הדברים. לעיתים רבות, הפרופורציות מתאזנות אחרי הפסקה קצרה ואנו מקבלים בטבעיות את היכולת לראות את הדברים קצת אחרת ובצורה אובייקטיבית יותר.
3. ויזואליזציה מרגיעה וחיובית
טיפ מעשי שעובד מצויין הוא לדמיין משהו/מישהו/מקום שעושה לכם טוב ומרגיע אתכם ולחשוב עליו. אפשר אף לדמיין את עצמנו מגיבים אחרת. למשל, אם נקלענו לוויכוח שמתחיל להיות קולני, אפשר לנסות לדמיין את עצמנו מגיבים ברוגע, בסבלנות ובלי עצבים.
נכון, זה קשה בזמן שאנו בעיצומו של מצב כזה, אך נסו לתרגל זאת בכך שתנמיכו את טון הדיבור, תנועו באיטיות ואל תשתמשו בתנועות ידיים מוגזמות. דמיינוו במוחכם את ״האני הרגוע״ שלכם ופשוט תהפכו אליו בפועל.
4. שימו לב לתבניות תגובה חוזרות
אנחנו בדרך כלל מודעים למצבים המסויימים שיוצרים אצלנו תגובה של כעס או חוסר נוחות וגורמים לנו לאבד את שלוות הנפש. נסו להסתכל על מצבים כאלו ולנתח אותם ואת תבנית התגובה שלכם: האם זה קורה עם אדם מסויים? במקום מסויים? בזמן מסויים? האם יכולתם להימנע מלהגיב? מה במצב עורר אתכם וגרם לתגובה שלילית? מתי התגובה שלכם החריפה? וכו.
תשאלו את עצמכם כמה שיותר שאלות ונסו לתת לעצמכם תשובות. פירוק של המצב והתגובה לחלקיקים קטנים והבנה ברורה יותר שלהם תוכל לסייע במקרים עתידיים ואף להכחיד תגובות שהבנתם כי אינן מועילות לכם.
5. תבינו שאתם שולטים בכעס ולא ההיפך
נשמע פשוט והגיוני, אך לעיתים קשה לביצוע. אבל האמת היא, שזו אחת העצות הכי מועילות שיכולות לעזור באם אנו מפנימים זאת באמת. אתם ורק אתם שולטים בתגובות שלכם. כשאנו ״מאבדים את זה״ ונותנים לכעס/ חרדה לשלוט בנו אנו מאבדים שליטה על הסיטואציה ובכך את היכולת לעצור הסלמה.
נסו לחשוב על פעמים בהם הצלחתם לשלוט בכעס ולהישאר רגועים במצבים מתסכלים. השתמשו בהם כדוגמא ותזכורת קבועה לכך שאתם יכולים לעשות את זה. קחו חזרה את הכוח אליכם ואל תתנו אותו לכעס.
6. צרו סביבת רוגע
נסו למצוא לעצמכם מרחב רגוע ואישי רק עבורכם. זה יכול להיות מקום קבוע או משתנה, משהו שאתם אוהבים לעשות, מוסיקה מרגיעה, יוגה או מדיטציה, פעילות ספורטיבית וכו. תתעלו את האנרגיה שיש בכם (אנרגיה של כעס, פחד או לחץ) לנתיב חיובי ומועיל.
מה שנקרא ״תוציאו את זה מהמערכת״. אם אתם צריכים לשבת בשקט בפינה מרגיעה, או להוציא אנרגיה בריצה בפארק, עשו מה שנכון לכם. השתדלו לעשות זאת לבד, כמעין זמן איכות שלכם עם עצמכם. הסביבה או הפעילות הזו תהווה מעין ״עוגן״ בו תוכלו למצוא את השקט, להרהר בדברים ולקחת פסק זמן ברוגע.
7. פשוט תנשמו ותחייכו
כמעט על כל מצב בחיים ניתן להקל בעזרת חיוך. מהבחינה הפיסיולוגית, פעולת החיוך משחררת אנדורפינים במוח ומעודדת את הגוף לנשום נשימות עמוקות יותר שכתוצאה מכך מובילים להרגעה כללית של מערכות הגוף. במחקרים נמצא כי תירגול חיוך בתדירות גבוהה מועיל להורדת רמת סטרס כללית ומסייע בהתמודדות עם מצבים מאתגרים.
נשימות עמוקות וארוכות גם הן כאמור משחררות חומרים במוח ומכניסות חמצן שמרגיע את המערכות. לא סתם ניתנת העצה ״תנשום עמוק״..עצה זו היא איננה אמירה סתמית אלא עובדה מדעית. מעבר לפיסיולוגיה, מצב של עצירה לשם נשימה עמוקה/ חיוך רחב, פשוט נותן לנו פאוזה קצרה מנטלית/רגשית שחיונית לנו במצבי תסכול או חרדה ויכולה לתת לנו רגע של איזון.
8. איזון בריא
ואם כבר העלינו את עניין האיזון… איזון הוא כנראה הנוסחה המושלמת, אך לעיתים רבות קשה להשגה. איזון משמעותו בכלל המובנים, לא רק איזון תזונתי/ איזון פיסי ובריאותי, אלא איזון בכלל מרכיבי ותחומי החיים. נכון, אין זה דבר קל להשיג איזון, זוהי משימה מאתגרת אך נועיל לעצמנו רבות באם לפחות ננסה ונשאף להשיגה.
איזון בין עבודה לחיים פרטיים, איזון בין זמן פעיל לעומת זמן מנוחה, איזון בין פעילות פיסית לפעילות רוחנית, וכו. השגת איזון שכזה, או השאיפה והפעולה להשיגו, מנטרל מצבי קיצון ותגובות קיצון ויוצר אצלנו חדות ונקודת מירכוז בריאה.
לסיכום, נציין שלכל אחד יש את ״מד החום״ והאקלים הפנימי שלו, כשבנוסף יש לו יכולת שליטה מלאה לצנן אקלים גבוה מידי. במצבים מתסכלים שהולכים ו״מתחממים״ פשוט דמיינו שיש מזגן צמוד אישי שלכם, כשאתם מחזיקים ושולטים בשלט ובטמפרטורות… הורידו את החום כשהוא הופך לוהט מידי עבורכם ופשוט תשמרו על ״קול״..